Onteigening

Kosten verwerving en huurontbinding: glazen bol of wetenschap?

16 sep 2016 • Johan Geleijns

Bij het bepalen van schadevergoedingen bij verwerving en huurontbinding, zie ik vaak dat partijen die besluiten zelf te gaan onderhandelen tegenover elkaar komen te staan. Hoe maak je de juiste inschatting? Zodat je vooraf weet waar je aan toe bent? Verwachtingen beter kunt managen? En draagvlak creëert bij alle partijen?

Verwerving en huurontbinding kunnen bijzonder lastig zijn voor gemeenten. Het inschatten van de kosten is meestal koffiedik kijken, met alle nare gevolgen van dien. Een verkeerde kostenraming zorgt voor vertraging, frictie en partijen staan uiteindelijk lijnrecht tegenover elkaar -en voor de rechter. Daarom dachten we bij SAOZ: ‘Zou het niet geweldig zijn als er een manier is om vooraf in te kunnen schatten wat een onteigening of huurontbinding gemeenten gaat kosten?’

Kou uit de lucht

Bij SAOZ wisten we al dat een onafhankelijk rapport veel kou uit de lucht haalt als partijen er niet uit (dreigen te) komen. Maar nog beter is natuurlijk om van tevoren te weten waar je rekening mee moet houden. De voordelen zijn legio: je kunt als gemeente nauwkeuriger begroten, je kunt vroegtijdig en open communiceren met belanghebbenden, wat in 99% van de gevallen leidt tot een soepeler afhandeling en een sneller proces. Maar hoe maak je die analyse nauwkeuriger?

Gouden combinatie

Een juiste risicoanalyse maken gaat over juridische en financiële kennis. De juridische kennis zit in ons hoofd. De financiële kennis zit in onze database. En dat is een gouden combinatie. Binnen  kantoor beschikken we over een halve eeuw aan gegevens met betrekking tot markten en bedrijfsresultaten.

Meer data

Dankzij onze juridische kennis en jarenlange ervaring kunnen we uit die goudmijn de juiste informatie delven. En al bieden resultaten uit het verleden geen garantie … we kunnen zo een behoorlijk nauwkeurige benchmark stellen. In elk geval preciezer dan gemeenten of bedrijven zelf kunnen. Simpelweg omdat wij over meer data beschikken én in staat zijn die te vertalen naar een prognose voor een specifieke situatie.

Risicoanalyse Verwerving en Huurontbinding

Eerlijk is eerlijk: exacte wetenschap zal het natuurlijk nooit worden. Uiteindelijk is geen situatie hetzelfde en kun je altijd voor verrassingen komen te staan. Maar met onze Risicoanalyse Onteigening en Huurontbinding kan bij u in elk geval die glazen bol in de glascontainer.

En het koffiedik weer gewoon in de vuilnisbak.