Klik op een thema voor specifieke informatie over planschade
Waar nieuwe woningen worden gebouwd bij bestaande woningen zijn planschadeclaims vaak het gevolg. De meest voorkomende schadefactoren zijn privacyverlies, uitzichtverlies, aantasting situeringswaarde. Er is hierover een uitgebreide stroom jurisprudentie waarin SAOZ uitstekend de weg weet en waar onze opdrachtgevers vaak hun voordeel mee doen.
Wonen en werken zijn niet voor niets gescheiden. Waar wonen en bedrijvigheid elkaar tegenkomen, ontstaan conflicterende belangen en dat leidt vaak tot planschadeclaims. De meest voorkomende schadefactoren bij woningeigenaren zijn geluidshinder, verkeershinder, geurhinder, fijnstof en aantasting van de situeringswaarde. De meest voorkomende schadefactoren voor bedrijven zijn belemmering van bestaande exploitatie, het wegbestemmen van uitbreidingsmogelijkheden, verlies van “zichtlocatie” waardoor bedrijfsmatig vastgoed in waarde daalt.
Windparken en hoogspanningstracés: NIMBY (not in my backyard) bestemmingen leiden geregeld tot planschadeclaims, vaak grote aantallen tegelijk. SAOZ is met name gespecialiseerd in het doelmatig behandelen van grote aantallen aanvragen. Meest genoemde schadefactoren zijn hier uitzichtverlies, geluidhinder, slagschaduw, straling, gezondheidsrisico’s en aantasting van de omgevingskarakteristiek.
Iedereen wil graag winkelen in moderne winkelcentra maar als de boodschappenkarretjes tegen je muur gezet worden, je je eigen auto nergens meer kan parkeren en de bevoorrading naast je huis plaatsvindt ben je als woningeigenaar minder blij. Je huis wordt minder waard en je krijgt het minder goed verkocht. Het gevolg: planschadeclaims.
Veel genoemde schadefactoren zijn hier geluidhinder, parkeerdruk, bevoorradingsverkeer en privacyverlies. Bij uitbreiding van bestaande winkelcentra komen ook regelmatig ‘zittende’ winkeliers in het geweer vanwege het wijzigen van de concurrentieverhoudingen. SAOZ beoordeelt al decennialang planschadeclaims op deze merites.
De aanleg en aanpassing van infrastructurele voorzieningen, variërend van autosnelwegen tot woonerven, kan voor omliggende woningen nadelen met zich meebrengen. Vaak voorkomende schadefactoren zijn: geluidhinder, hinderlijke lichtinval en fijnstof. SAOZ heeft ruime ervaring met de advisering over de daaruit voortvloeiende planschadeclaims en kent met name uitstekend de weg in het abstract/theoretische kader dat door de rechter in de jurisprudentie rondom dit vakgebied is opgebouwd.
De Omgevingswet is tot 1 januari 2024 uitgesteld. Nu de inwerkingtreding steeds dichterbij lijkt te komen, merken wij aan onze opdrachten dat invoering van…
Het overgangsrecht van artikel 6.1 Wro naar artikel 15.1 Omgevingswet lijkt redelijk dichtgetimmerd. Toch zien wij een “lek” in deze bepalingen. En dat is…
Het beperken van risico op “directe planschade” door het opnemen van afwijkingsbevoegdheden in bijvoorbeeld parapluplannen blijft mogelijk, maar de wijze waarop vergt door jurisprudentie…