Bestemmingsplannen

Gemeenten: bestem toekomstbestendig

24 okt 2016 • Johan Geleijns

Een bestemmingsplan wijzigen is zoveel meer dan een paar nieuwe lijnen op de landkaart. Zowel voor eigenaren/gebruikers als de beleggers heeft het vaak grote gevolgen. Veel gemeenten onderschatten de directe, maar vooral de lange termijn-impact. Toekomstbestendig bestemmen begint met open vizier en een blik voorbij de horizon.

Stel je voor, je wordt als gemeente door de provincie gedwongen het gebruik van een bepaald bedrijventerrein te beperken. Aan de gemeente de schone taak dit om te zetten in een nieuw bestemmingsplan. Op dat moment kan er schade ontstaan. Direct of indirect. Die kan worden geschat -daar komt SAOZ het verhaal binnen- op basis van taxaties van het vastgoed ter plekke en de ontwikkeling van de markt.

De waarde over tien jaar

En hier wordt het interessant. Want hoe ver wil je de toekomst in kijken? En in hoeverre kun je die voorspellen? Je kunt nu de hoogste waarde erop zetten, maar als een bepaalde branche zich anders ontwikkelt, of misschien zelfs krimpt, kan dit voor beleggers en andere belanghebbenden in het gebied grote, soms desastreuze gevolgen hebben. Vaak kunnen wij als specialisten al zien aankomen hoe de waarde over tien jaar zal zijn. En met een risicoanalyse krijg je als gemeente veel meer zicht op de financiële gevolgen voor de eigenaar of de huurder.

Maar wil je die ook zien?

Wegschrijven

Vaak wordt de gulden middenweg gekozen. Want hoe hoger de planschade, hoe groter ook de neiging deze te willen wegschrijven. “Zet het maar onder een ontheffing, zet maar op verjaring.” Directe kosten en claims vermijden is een natuurlijke reactie. Een calculerende reactie. Maar ik betwijfel toch vaak of het ook de enige juiste reactie is.

Flexibel bestemmen

Als belegger wil je investeren in de toekomst. Als gemeente trouwens ook, lijkt me. Het gebruik beperken en vastzetten betekent niet dat het vastgoed de hoogste waarde die we er nu misschien op zetten, ook behoudt. Mijn advies: Soms moet je het allemaal niet te veel en te lang willen vastleggen. Flexibel bestemmen, voorlopig bestemmen. Hoe dan ook: zorg dat je altijd mogelijkheden naar de toekomst hebt.
Het maakt me nieuwsgierig naar de Omgevingswet.