Klik op een thema voor specifieke informatie over risicoanalyse en taxatie
Nederland staat voor een gigantische woningbouwopgave. Inbreiden of uitbreiden; vrijwel altijd zal de bouw van nieuwe woningen plaatsvinden in de buurt van bestaande woningen, bedrijventerreinen, windturbines en/of Natura 2000-gebieden. Dat leidt tot conflicterende belangen. De haalbaarheid van een project is daardoor van veel factoren afhankelijk.
SAOZ helpt met objectieve analyses om alternatieve scenario’s door te rekenen, obstakels weg te nemen en in overleg te gaan met omgeving. Met onze adviezen krijgt u duidelijkheid over de financiële consequenties en weet u waarvoor u tekent.
Wat zijn de planschaderisico’s bij zowel uitbreiding van bedrijventerreinen als bij inperking van bedrijfsbestemmingen? Nieuwbouw van woningen nabij bedrijventerreinen? Transformatie van leegstaande kantoren? Aanpassingen van de milieucategorieën? Allemaal ontwikkelingen met grote risico’s. SAOZ helpt deze risico’s te duiden en te kwantificeren. Dat geeft duidelijkheid over financiële consequenties en een solide basis voor haalbaarheidsonderzoeken.
Windparken, hoogspanningsleidingen, zonneparken:; ze schieten als paddestoelen uit de grond en zorgen – behalve voor energie – ok voor veel weerstand en wrijving. Wij helpen in vroeg stadium de mogelijke effecten op omliggende woningen en bedrijven inzichtelijk te maken. We doen onderzoek naar financiële gevolgen van geluidhinder, slagschaduwhinder, straling. Denk ook aan veiligheidsaspecten zoals overdraai van rotoren over gronden van de buurman. Het doorrekenen van alternatieve scenario’s. Obstakels wegnemen. Met ons aan uw zijde heeft u duidelijkheid over financiële consequenties en weet u waarvoor u tekent.
Steeds meer winkelvastgoed staat leeg en blijft leeg. Dichtgetimmerde gevels; slecht winkelklimaat, verpaupering. Het antwoord van gemeenten: compacter maken van kernwinkelgebieden, wegbestemmen van detailhandel in aanloopstraten, concentratie van functies, verleiden van winkeliers om naar het centrumgebied te verhuizen. Wonen boven winkels? De eigenaar van de “achterlaatlocaties” zijn echter niet blij: hun panden kunnen in waarde dalen. Het gevolg: planschaderisico. SAOZ verschaft gemeenten de “gereedschapskist” om de risico’s te duiden, te kwantificeren en beheersbaar te maken.
De aanleg en aanpassing van infrastructuur kan consequenties hebben voor de bereikbaarheid van bedrijven, winkels, tankstations en soms ook voor het woongenot van omliggende woningen. SAOZ maakt de consequenties van de plannen inzichtelijk en rekent eventueel ook alternatieven door. Een product dat specifiek door SAOZ is ontwikkeld is de “risicoanalyse nadeelcompensatie”, waarin de mogelijke gevolgen van infrastructurele ingrepen voor bestaande (winkel)bedrijven worden geduid en gekwantificeerd.
De Omgevingswet is tot 1 januari 2024 uitgesteld. Nu de inwerkingtreding steeds dichterbij lijkt te komen, merken wij aan onze opdrachten dat invoering van…
Het overgangsrecht van artikel 6.1 Wro naar artikel 15.1 Omgevingswet lijkt redelijk dichtgetimmerd. Toch zien wij een “lek” in deze bepalingen. En dat is…
Het beperken van risico op “directe planschade” door het opnemen van afwijkingsbevoegdheden in bijvoorbeeld parapluplannen blijft mogelijk, maar de wijze waarop vergt door jurisprudentie…