Klik op een thema voor specifieke informatie over nadeelcompensatie
Niet alleen planologische maatregelen kunnen nadeel veroorzaken; ook maatregelen waarop het stelsel van nadeelcompensatie van toepassing is, zoals verkeersmaatregelen. De meest voorkomende schadefactoren: hinder van bouwactiviteiten, verkeershinder, geur- en stofhinder. Nadeel voor bedrijven: aanpassing van infrastructuur, het verkeersluw maken van wegen, het ontstaan van omrijdschade en verslechterde bereikbaarheid. SAOZ adviseert over inkomensschade, permanente waardevermindering of tijdelijke derving van woongenot.
Wijziging in de ontsluiting van bedrijventerreinen kan nadeel voor bedrijven veroorzaken. De meest voorkomende schadefactor is hier (tijdelijk) verslechterde bereikbaarheid met als gevolg: omzetderving, omrijschade, hogere bedrijfskosten. SAOZ heeft een uitgebreide expertise en toegang tot stapels jurisprudentie over dit complexe en vaak ondoorzichtige vakgebied.
Nadeelcompensatie speelt met name bij watergerelateerde problematiek: onderhoud en ophoging van waterkeringen, noodzakelijke verlegging van kabels en leidingen, verdroging, vernatting, verzilting en overvloedige regenval: SAOZ adviseert al jaren over nadeelcompensatieverzoeken op het gebied van deze thema’s, met name aan een inmiddels ruime kring van waterschappen en provincies.
Winkeliers zijn voor het behalen van de omzet afhankelijk van een goede bereikbaarheid en een prettig winkelklimaat. Als dat tijdelijk wordt beperkt door bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, het tijdelijk vervallen van parkeerplaatsen, tijdelijke inrijverboden en hinder van bouwactiviteiten door een groot bouwproject in de directe omgeving, dan kunnen winkeliers in dat verband om nadeelcompensatie vragen. Vaak ligt hier een link c.q. een samenloop met planschade. SAOZ weet door ruime ervaring als geen ander de weg uit het juridische doolhof van de samenloop van planschade en nadeelcompensatie te bepalen.
Geplande en ongeplande ingrepen in de infrastructuur kunnen grote gevolgen hebben voor het verkeer dat daarvan gebruik maakt. In de sfeer van nadeelcompensatie leiden deze ingrepen regelmatig tot nadeelcompensatieverzoeken in verband met een (tijdelijk) verslechterde bereikbaarheid, (tijdelijke) omrijschade en hogere transportkosten. De rechtsbescherming voor de ondernemers is op dit punt nu nog verbrokkeld; de specialisten van de SAOZ kunnen bestuursorganen zowel adviseren over de inhoudelijke kant van de zaak als het complexe juridische kader van het stelsel van nadeelcompensatie.
Bij de beoordeling van schadeclaims op basis van het stelsel van hoofdstuk 15 Omgevingswet is vooral de feitelijke verandering maatgevend. Hieruit volgt dat ook…
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking en dat heeft gevolgen voor onder meer de beoordeling van indirecte schadeclaims. Een goede voorbereiding…
De mogelijkheden om “directe planschade” claims wegens “passieve risicoaanvaarding” af te wijzen zijn de laatste jaren door jurisprudentie steeds verder ingeperkt. Gaat de Omgevingswet…